Sunday, July 29, 2012

Tutorial membuat 'Beef Currypuff with potatoes' Part 2 - Cara-cara membuat kulit karipap

Assalamualaikum kepada semua Bloggers, Readers dan Rakan-rakan,



Pada entri atau post yang lepas KSG ada tunjukkan cara-cara untuk membuat inti 'Beef Currypuff with potatoes'. Kalau terlepas klik sini. Untuk kali ini, KSG sharekan pula cara-cara membuat kulitnya pula. Seperti biasa, chef jemputan adalah Mama KSG yang akan menunjukkan cara-cara tersebut.

Anda perlukan tepung gandum, planta (Majerin), air sejuk dan garam.

Masukkan planta ke dalam tepung dan gaul sehingga sebati ye.

Inilah rupa tepung yang sudah digaul dengan planta. Putih kekuningan sedikit.

Masukkan air sejuk yang sudah di masukkan sedikit garam kedalam bancuhan tadi.

Uli tepung tersebut dan tambah sedikit air sejuk lagi jika perlu.

Inilah rupa tepung yang telah diuli tadi :)

Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil. Agak-agak ya size biar sama.
Kemudian, tekan-tekan guna jari anda (Jangan lupa basuh) biar leper seperti dalam gambar.

Letakkan inti di tengah kemudian kelim karipap tu. Teknik kelim ni senang je kalau korang nak tau.

Dah siap pun karipap. Boleh gorengkan dalam minyak yang cukup sederhana panas ye dan masak sehingga kekuningan.

Terima Kasih :)
Jemput baca entri KSG yang lain ya!

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum! Hai! Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak anda ;)