Assalamualaikum kepada semua Bloggers, Readers dan Rakan-rakan,
Pada entri atau post yang lepas KSG ada tunjukkan cara-cara untuk membuat inti 'Beef Currypuff with potatoes'. Kalau terlepas klik
sini. Untuk kali ini, KSG sharekan pula cara-cara membuat kulitnya pula. Seperti biasa, chef jemputan adalah Mama KSG yang akan menunjukkan cara-cara tersebut.
|
Anda perlukan tepung gandum, planta (Majerin), air sejuk dan garam. |
|
Masukkan planta ke dalam tepung dan gaul sehingga sebati ye. |
|
Inilah rupa tepung yang sudah digaul dengan planta. Putih kekuningan sedikit. |
|
Masukkan air sejuk yang sudah di masukkan sedikit garam kedalam bancuhan tadi. |
|
Uli tepung tersebut dan tambah sedikit air sejuk lagi jika perlu. |
|
Inilah rupa tepung yang telah diuli tadi :) |
|
|
|
Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil. Agak-agak ya size biar sama. |
|
Kemudian, tekan-tekan guna jari anda (Jangan lupa basuh) biar leper seperti dalam gambar. |
|
Letakkan inti di tengah kemudian kelim karipap tu. Teknik kelim ni senang je kalau korang nak tau. |
|
Dah siap pun karipap. Boleh gorengkan dalam minyak yang cukup sederhana panas ye dan masak sehingga kekuningan. |
Terima Kasih :)
Jemput baca entri KSG yang lain ya!
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum! Hai! Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak anda ;)