Sunday, May 12, 2013

Apa yang perlu dibawa semasa Outstation

Outstation! Kadang-kadang ia amat meletihkan bagi KSG jika perlu memandu berseorangan beratus-ratus kilometer secara berseorangan. Adakalanya tersengguk-sengguk dibuatnya.

Hari ini KSG nak kongsikan apa yang perlu dibawa semasa Outstation atau bertugas luar kawasan. Ini adalah penting, sebab kadang-kadang kita tidak membawa kelengkapan yang mencukupi atau terlebih bawa barangan seperti mahu berpindah rumah.

Kadang-kadang, stress juga memikirkan barang-barangan yang perlu dibawa. Yelah, takut tak cukup atau pun terlebih. Tips yang KSG kongsikan kali ini adalah mengikut pengalaman KSG tau. Kalau terkurang sila tinggalkan di tempat komen disediakan. Kita bincang... Kita bincang... Jangan gaduh-gaduh...

1. Pakaian 
Anda: "Erk! Apa ni KSG! Mestilah kena bawak!"

KSG: "Sabar-sabar! Baca dulu!" 

Pastikan pakaian yang dibawa tidak terlebih dan mengcukupi. Rancangkan pemilihan pakaian anda agar mungkin boleh dipakai dalam jangka masa yang lama dan bersesuaian dengan occasion. 

2.Kelengkapan pembersih peribadi 

Anda: "Wajiblah! Apalah KSG ni." 

KSG: "Hahaha... Ya! Wajib..."

Pastikan anda membawa sekurang-kurang berus gigi, ubat gigi, deoderent, sabun, pencukur dan pencuci muka. Lebih tepat, kelengkapan yang basic sahaja. Nanti takut kelengkapan itu jadi perhiasan dalam beg anda sahaja. 

3.Charger Telefon Bimbit 

Anda: "Yup! that's important."

KSG: "OK... erkk..."

Pasti anda tidak mahu telefon bimbit anda kehabisan bateri. Selalunya, KSG akan bawa dua jenis charger iaitu charger kereta dan charger plug (Erk...KSG tak pakar dalam term yang digunakan". Ini kerana selalunya kita akan habiskan masa dijalan semasa Outstation dan hanya menghabiskan masa di dalam bilik hotel semasa waktu malam sahaja.

4.Alat penghilang bosan

Anda: " Apa tu?" 

KSG: "KSG adalah seorang yang cepat bosan. KSG akan membawa sesuatu bersama semasa KSG outstation." 

Selalunya, KSG akan membawa buku. Buku yang KSG akan gunakan sewaktu menunggu atau sedang berehat di dalam bilik hotel. Al maklumlah, KSG tak rajin nak berjimba-jimba setelah tamat tugasan, lebih-lebih lagi jika outstation berseorang. Mungkin ada boleh bawa konsol game atau apa-apa yang anda rasa mampu menghilang kebosanan anda semasa Outstation. 

Jika anda rasa tidak cukup lagi. Sila kongsikan pendapat anda diruang komen mungkin untuk dikongsikan juga kepada pengunjung.1 comment:

  1. charger handphonelah yang paling penting..hehehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum! Hai! Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak anda ;)